Thai weekend
Door: Cathelijne
Blijf op de hoogte en volg Cathelijne
09 Juli 2006 | Thailand, Bangkok
Ik ben een weekendje met Koi en haar man Jed en zoontje TenTen even Bangkok uitgeweest. Naar Samut Sakhon. Het is daar een groene omgeving met veel kokosnoot plantages en de floating market natuurlijk niet te vergeten. We logeerden bij mensen die een 'homestay' pensionnetje hadden. Na een uur of 3 gereden te hebben kwamen we op de plaats van bestemming aan. Midden tussen de kokosnootpalme en aan het water lag een heerlijk grote villa waar we ontvangen werden met een verse kokosnoot om uit te drinken. Smaakt trouwens veel en veel beter dan die kokosnoten die wij kennen.
Na bijgekomen te zijn van de autorit en al het moois om ons heen zijn we een ritje gaan maken in de buurt. WE zijn naar verschillende tempels geweest waar ik meteen een Buddhistische les heb gehad. Ik heb op z'n Thais een offer aan Buddha gebracht en wat goud op hem geplakt. Ja ja ECHT goud! Je koopt dan wierook en een lotusbloem en tussen die stokjes wierook zit het bladgoud en er zitten kaarsjes bij.
Je knielt neer op het kleed dat voor de Buddhabeelden ligt, je voeten niet naar de Buddha laten wijzen want dat is onbeschoft. Dan bid je voor iedereen die je lief is, en natuurlijk ook voor jezelf, dat iedereen maar gezond en gelukkig mag blijven. Dan steek je je kaarsjes aan en zet je die in een grote emmer met zand. Dan steek je de wierookstokjes aan en zet die ook ergens in het zand en de lotusbloem komt in een emmer met water. Dan loop je naar de Buddha beelden en plakt het goud op een plek van de Buddha waar jij wilt dat je beter wordt. Heb je bv last an de grote teen dan plak je hem op zijn teen. Heb je last van je maag dan plak je hem op zijn maag. enz. maar wil je slimmer worden dan plak he hem op zijn slaap. Goed he!Oja, en als je een tempel betreed, natuurlijk zonder schoenen, maar ga dan ook nooit op de drempel staan maar stap er over heen. Dit brengt nl. ongeluk. Tja, daar heb je zo van die dingen he. Zo geloven de Thaise Buddhisten ook dat er ziel (spirit) huist in de bananenbomen. Ik moest eerst heel erg lachen maar toen begreep ik wel dat dit echt was. Het verhaal kwam omdat er achter de tempel die in een boom zat. Eigenlijk had, volgens mij, de boom gewoon bezit genomen van de tempel dan andersom. Maar in iedergeval stond er achter die tempel nog wat. Een soort waarzegger / wijze man en een mooie slanke vrouw. Natuurlijk wilde ik weten wie dat waren en toen kreeg ik deze uitleg. De vrouw hebben ze zo gemaakt zoals ze denken dat de geest/ziel/spirit er uit ziet.
Rond een uur of 5 werden we weer terug verwacht voor het eten. Onze tafel werd onder zo'n afdakje gezet bij het water. En daar kwam natuurlijk een typische Thaise maaltijd aan. Slik. Jep met een hoop vis natuurlijk. Gelukkig waren ze ook zo lief om iets met groente en vlees te maken.
's Avonds zijn we naar de floating market geweest. Er zijn daar in de buurt verschillende markten waaronder ook de beroemde Samut Songkhram market. Wij zijn naar de markt geweest waar niet of heel weinig 'fallang' komen (buitenlanders. Het is wel handig dat ze dit woord voor iedere buitenlander gebruiken want tussen dat gebrabbel waar ik geen touw aan vast kan knopen weet ik toch dat ze het dan over mij hebben. Heb er al leuke gesprekken mee gehad door dat woord. De mensen voelen zich betrapt. haha.
Ok ik moet niet zo zwetzen en even doorschrijven. Gaat lastig als je met je vriendje aan het msn-en bent.
Anyway, het is een drukke markt met een wirwar van bootjes waarop vanalles klaargemaakt wordt en verkocht. Ongelooflijk!
's Nachts heerlijk geslapen, wat een verademing die rust. In BKK is er altijd lawaai om je heen.
De volgende ochtend (vanochtend) natuurlijk mogen genieten van een Thais ontbijt. Dat betekent dus een lichtere vorm van wat we de avond daarvoor hebben gehad. De rijst krijg je met nog veel kooknat erbij zodat het wat makkelijker weg te krijgen is. Maar verder zit er gewoon alles bij wat je 's avonds ook krijgt. Zelfs soep! Ik moest wel even wennen want je moest alles bij lekaar gooien en dat was toch wel ffe slikken zo vroeg op de morgen. Maar dapper als ik ben heb ik het toch geprobeerd en zelfs een paar kommetjes ervan leeg gegeten. Toch heb ik ook dankbaar gebruik gemaakt an het fruit wat er ook bij stond.
Vandaag zijn we wel naar de beroemde floating market gegaan. Het was al iets tegen 11 uur dus de grootste drukte was al voorbij. Maar volgens mij was dat helemaal niet zo erg. Er stonden echt wel 10 tallen bussen te wachten dus waarschijnlijk kon je je ene voet er niet voor de andere zetten. Dit was ook een leuke markt met nog steeds veel bedrijvigheid.
Nadat we hier zijn geweest zouden e naar een soort museum gaan maar omdat TenTen, op het moment dat we de auto parkeerde, in slaap viel, zijn we doorgereden naar een collega van Jed. De ouders van deze collega wonen daar in de buurt. Gaaf natuurlijk want dit was de eerste keer dat ik eens bij een Thaise familie binnen mocht kijken zonder me daarvoor te hoeven schamen ofzo. Het waren hele lieve mensen. Helaas sprak niet iedereen engels maar dat was niet zo erg. Had ik tenminste tijd genoeg om rond te kunenn kijken. Het was best een groot huis. Een deel was van steen en een deel van oud teakhout. Er was een grote ruimte waarin de keuken was en een tafel stond. Daar leefden ze volgens mij het meest. Vanuit die ruimte kon je naar verschillende andere ruimtes. Een soort slaapkamer, wc, buiten, garage, doorloopje naar de woonkamer die eruitzag als een museum met allemaal foto's, zwaar houten meubelen en een grote etalagekast met allemaal sleutelhangers erin en natuurlijk niet te vergeten een foto van Rama IX. Hun koning in zijn jonge jaren.Errug leuk om een keer te zien. We hebben met z'n allen gelunched, natuurlijk op Thaise wijze die oveigens niet afwijkt van het ontbijt en dinner.
Daarna zijn we terug naar BKK gereden war ik nu achter de computer zit en honger heb. Ik had een slaapplaats geregeld in eigenlijk een vies oud iets. Toch heb ik me maar bedacht en besloten dat dit toch niet is wat ik wil en ben opzoek gegaan naar iets beters. Ik slaap nu, ipv in een vies oud en warm kamertje in een luxere, grotere klamer met een 2 persoons bed en witte lakens!!! jeuhhhhh!!! De mevrouw bij de vieze hostel keek heel verontwaardgd toen ik neens voor haar neus stond met mijn tas om mijn rug. De huur mocht ze van mij houden, daar kan ze schoonmaakmiddelen voor kopen hahaha. Met 150 Baht (3 euro) moet toch iets mogelijk zijn toch? Vanacht dus maar wat duurder slapen want heb nog eens 295 Bht moeten betalen voor mijn nieuwe schone kamer. Ik wilde vanacht echt niet WEER verrast worden door een kakkerlak!
Ok ik ga nu wat te eten zoeken en een lekkere fruitshake. Vanavond is de laatste voetbal wedstrijd. Het zal hier wel een gekkenhuis worden met al die nationaliteiten. Ik denk dat ik maar wakker blijf. Het is hier 1 uur 's nachts als de wedstrijd begint.
Oja, morgen ga ik naar het Kau Yai National Park. Geen flauw idee hoe het daar staat met de internet verbinding maar dat merk ik daar wel. I.i.g. heb ik een hostel van een Duits-Thais echtpaar op het oog. Ik hoop dat het lukt om daar te slapen want zij organiseren ook de nachttours naar het park om de dieren te kunnen zien.
Ik hoop dat het allemaal lukt. tot snel.
Liefs Cathelijne
ps. ik zie dat de foto's er niet helemaal goed op staan. dat probeer ik de volgende keer wel recht te zetten. Zit nu al 3 uur achter dit ding, de ventilator staat in mijn nek dus ik krijg stijve en kouden schouders. goed excuus voor een massage misschien....
09 Juli 2006 - 15:34
Henri:
hey loen dat is nu je nieuwe koos naamje grapje wat ziet het er daar gaaf uit zeg het is daar echt een andere wereld leuk dat je een paar dagen met koi op bent getrokken ik volg je berichten op de voet doe wel voorzichtig he.kus -
09 Juli 2006 - 16:31
Harry En Nathalie:
Hey meis,
Tof dat je het weekend inderdaad met Koi en haar familie op pad hebt kunnen gaan. Zo zie je toch meer van de NIET toeristische kant van Thailand he? Harry zegt dat hij ook een Thaise massage wil! Zelf zitten we nu aan de oud-hollandse snoep. Vandaag even in Baarle naar oma's snoepwinkeltje gegaan hmmm...
Nou geniet ervan!!!
Liefs van Harry en Nathalie -
09 Juli 2006 - 16:46
Papa:
Het lijkt me daar fantasties. We worden een beetje jaloers.
Godwin komt vandaag (zondag) in Bangkok aan volgens tante Toos.
Zien uit naar het volgende verslag. succes -
09 Juli 2006 - 20:34
Mama,:
Loentje Loentje, wat een leuk verslag van een leuk weekend. Ga zo door! We genieten met je mee. Heb je nu afscheid van Koi genomen of zie je haar aan het einde van je trip nog terug?
Dikke knuffel,liefs mama.